Dit moet je vooral niet doen als startende ondernemer

Als startend ondernemer komt er veel op je af. In de eerste maanden van je zelfstandig ondernemerschap krijg mogelijk met veel zaken te maken waar je eerder niet bij stil stond. Vaak maken deze mensen ook dezelfde fouten. In dit artikel een aantal zaken die je als startend ondernemer zeker niet moet doen.

1. Alle opdrachten willen aannemen

Natuurlijk wil je als starter veel opdrachten binnen halen. Pas echter wel op dat je niet zomaar alles aanneemt. Het is goed om focus aan te brengen en te weten welke klanten bij jouw dienstverlening passen. Alleen op die manier zorg je voor tevreden klanten en op langere termijn voor een goedlopende onderneming. Zorg dat je jezelf aan je plan houdt of zorg dat je in ieder geval naar het plan toewerkt.

2. Teveel op korte termijn focussen

Wanneer je net gestart bent met het ondernemerschap ben je gefocust om direct geld te verdienen en opdrachten binnen te halen. Toch is het goed vaak stil te staan bij de langere termijn. In het begin krijg je vast opdrachten uit je directe netwerk maar hoe ga je daarna je onderneming laten groeien? Wat ga je doen aan marketing? Wat ga je doen als je meer klanten dan tijd hebt? Door voor jezelf deze vragen te beantwoorden zorg je ervoor dat je voorbereid bent op de toekomst van je onderneming.

3. Financiën als bijzaak zien

Maak direct werk van je administratie. In de drukte van het ondernemerschap kan dit een ondergeschoven kindje worden. Een rommelige administratie zit jouw organisatie in de weg. Plan dus maandelijks een moment in om je administratie en financiën bij te werken. Maak ook een financiële planning waarin je kunt zien welke inkomsten en uitgaven je wanneer kan verwachten. Zo kun je verstandige beslissingen nemen op korte- en lange termijn.

4. Bang zijn om fouten te maken

Iedereen maakt fouten, zeker beginners. Als beginnend ondernemer ga je sowieso fouten maken. Dat is niet erg. Zorg ervoor dat je niet bang wordt om fouten te maken. Leer van de fouten, en zorg dat je vol vertrouwen doorgaat met het ondernemerschap.