Op vakantie als ondernemer. Drie tips.

Als ondernemer heb je het altijd druk. Je hebt de volle verantwoordelijkheid over een bedrijf, personeel en hetgeen je aan opdrachten oplevert. Dit zorgt ervoor dat de meeste ondernemers het lastig vinden om te ontspannen. Veel mensen gaan in de zomer op vakantie om even lekker te genieten en tot rust te komen. Als ondernemer heb je hier vast ook behoefte aan maar écht tot rust komen op vakantie is makkelijker gezegd dan gedaan. Je voelt nog steeds de druk van je bedrijf.

Toch is het belangrijk even een pauze in te lassen. Daarom een aantal tips om als ondernemer met een geruster gevoel op vakantie te gaan.

Tip 1: maak een planning

Plan je vakantie tijdig en en zorg dat je hier naartoe werkt. Dat betekent dat je het liefst in de week vóór en de week na je afwezigheid geen afspraken of deadlines in de planning zet. Op die manier heb je de rust om belangrijke zaken af te werken voordat je op vakantie gaat, ook heb je na je vakantie tijd om bepaalde zaken snel op te pakken.

Tip 2: communiceer je afwezigheid

Niets is vervelender dan midden in je vakantie gebeld worden voor je werk. Dit voorkom je (grotendeels) door vooraf je afwezigheid te communiceren. Denk hierbij aan een afwezigheidsmelding in je mailhandtekening waarin je je vakantie aankondigt. Naar relaties die je vaak spreekt kun je dit ook nog eens expliciet communiceren. Wanneer je daadwerkelijk op vakantie bent is het verstandig een automatische mailreactie in te stellen en je voicemailboodschap goed in te spreken.

Tip 3: zorg dat je voor noodgevallen bij je werkspullen kan

Natuurlijk kunnen zich altijd echt urgente situaties voordoen. In dat geval is het prettig wanneer je direct bij je werkspullen kan zodat je iets kan oplossen. Immers, niks kunnen doen op dat moment kan mogelijk voor meer stress zorgen. Er is dus niets mis met het oplossen van een echt urgent probleem maar zorg daarna dat je je werk weer afsluit en van je vakantie gaat genieten.